WGA deel 2

Publieke premie WGA 2010
Het UWV heeft de nieuwe rekencijfers 2010 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de publieke premie WGA fors verhoogd wordt voor veel werkgevers. Als werkgever draait u op de voor kosten van de WGA-uitkeringen die worden uitbetaald aan uw (ex-) werknemers. Bij veel werkgevers gebeurt dit door een publieke verzekering, namelijk het betalen van een gedifferentieerde WGA-premie aan de Belastingdienst.
WGA-premie
Niet alleen de publieke premie WGA wordt fors verhoogd voor veel werkgevers. Ook wordt een minimum premie ingevoerd, waardoor elke werkgever, die publiek verzekerd is, premie moet gaan betalen. De minimumpremie voor een werkgever met een loonsom tot € 730.000 stijgt bijvoorbeeld van 0,27 procent naar 0,59 procent.
Wel of niet eigenrisicodragen (ERD)?
Door de ingewikkelde structuur van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) is het soms moeilijk om de meest efficiënte oplossing te kiezen. Wanneer kiest u bijvoorbeeld wél of juist níet voor het WGA-eigenrisicodragerschap?
Verhaalsrecht
De werkgever mag maximaal 50% van de WGA-premie verhalen op het nettoloon van uw werknemers. Het ligt voor de hand hierover te overleggen met uw werknemers en hier afspraken over maken, maar u bent hiertoe niet verplicht. (Dit verhaalsrecht is geregeld in de Wet financiering sociale verzekeringen, artikel 34 lid 2 en artikel 122b.)
Controle WGA beschikking
Check ieder jaar weer de bedragen op de WGA beschikking die u ontvangt! Dit houdt incheck de bedragen, check de namen van de werknemers, check de IVA, check of de beschikking overeenkomt met de beschikkingen die u van de werknemesr heeft. Ieder jaar blijken er fouten in de beschikkingen te zitten; daardoor bestaat de kans dat u teveel betaald. Werknemers staan er dubbel op, of niet. Werknemers die een IVA uitkering krijgen staan als WGA op uw beschikking.
Vraag jaarlijks een specificatie aan; u krijgt dan beter inzicht in de berekening van uw premie. Teken ieder jaar bezwaar aan; u laat het UWV uw beschikking nakijken. En mochten deze acties te lang duren; dien dan een klacht in om het proces te versnellen. Zo houdt u grip op uw beschikking.
Risicofactoren bij start ERD
Behalve de premie, welke kan verschillen per verzekeraar doet u er goed aan per verzekeraar de volgende zaken te vergelijken. Welke medewerker heeft nu een uitkering of is langdurig ziek? U kunt deze “overbruggingstermijn’ afkopen. Wat is uw inloop- en uitlooprisico? Hoe is de begeleiding en re integratie van uw zieke medewerkers geregeld? Dient u naast de WGA-ERD ook een ziekteverzuimverzekering af te sluiten, wat zijn daarvan de kosten en de voorwaarden? Hoe worden mijn werknemers begeleidt als zij ziek zijn? Overigens zal het UWV altijd het recht en de hoogte van de WGA uitkering bepalen.
Inlooprisico
Het inlooprisico ontstaat als een bedrijf uit het publieke omslagstelsel stapt en het de lasten en risico’s meekrijgt van werknemers die al een WGA-uitkering hebben. Bij het kiezen voor het WGA-ERD dient het bedrijf zelf de al lopende WGA uitkeringen van (ex)werknemers te betalen tot deze tien jaar hebben geduurd. Voor WGA instromers in 2006 geldt een doorbelasting van vier jaar. Als er, op het moment van eigenrisicodrager worden, al zieken zijn in het bedrijf, die later een WGA uitkering krijgen, dan vallen deze, net als werknemers die al een WGA uitkering hebben, niet onder de dekking van de verzekering. Het bedrijf betaalt dan zelf deze uitkeringen en is ook zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van deze werknemers. Een private verzekeraar geeft standaard geen inloopdekking maar kan dit eventueel meeverzekeren.
Bij de afweging om te kiezen voor het WGA eigen risicodragerschap is het dus vooral van belang om goed het inlooprisico te analyseren. Ook personen die ooit < 35% arbeidsongeschikt waren bij de WIA keuring en dan alsnog binnen vijf jaar in de WGA stromen, vormen een inlooprisico. Ook kan het zijn dat het bedrijf personen in de IVA heeft met een geringe kans op herstel. Indien het herstel wel optreedt en de persoon komt in de regeling WGA, dan is dit ook een inlooprisico.
(Bron: Verzuim Vitaal 2007)
Uitlooprisico
Bedrijven die het Eigenrisicodragen willen beëindigen, blijven verantwoordelijk voor de WGA- en IVA-uitkeringen die werknemers op dat moment krijgen. Dit is het zogenaamde uitlooprisico.
Privatisering
In het coalitieakkoord van het huidige kabinet Balkende IV staat dat de uitvoering van de WGA geheel geprivatiseerd wordt. Als dit doorgaat, betekent het dat iedere werkgever eigenrisicodrager wordt. Het is door de val van het kabinet onduidelijk hoe en wanneer dit wordt uitgevoerd.