Werknemers in de categorieën 45+, 55+ en 65+ scoren over het geheel genomen beter op vitaliteit dan de leeftijdscategorieën onder 45 jaar.
Daarmee wordt een vastgeroest vooroordeel over de beperkte inzetbaarheid van 'oudere' werknemers weerlegd en een positieve draai gegeven aan de actuele maatschappelijke discussie rond het verhogen van de pensioenleeftijd en dus de noodzaak tot langer doorwerken.
'Vitaliteit' kan een zeer belangrijk criterium worden bij de toekomstige beoordeling van medewerkers. Het is namelijk een meer zuiver criterium omdat daarin meer facetten van het persoonlijk functioneren (energie, dynamiek, zingeving, richting, communicatie, competentie, flexibiliteit, leefstijl/welbevinden) worden meegewogen dan tot nu toe het geval was.
De afgelopen periode is reeds een vitaliteitscan toegepast op ruim 2.000 medewerkers in de verschillende leeftijdscategorieën. Daarmee is een representatief beeld ontstaan van de huidige vitaliteit van de Nederlandse werknemer. Duidelijk is nu dat er verschillen in vitaliteit tussen de verschillende leeftijdscategorieën zijn en vooroordelen worden gelogenstraft. Zo scoren juist werknemers in de categorieën 45+, 55+ en 65+ beter op vitaliteit dan de leeftijdscategorieën onder 45 jaar. Vitaliteit neemt dus toe met de jaren. De druk om te presteren is lager en deze groep beschikt over meer relativeringsvermogen en veel ervaring en kennis. Het toont aan dat deze generatie niet alleen uitstekend inzetbaar is op de arbeidsmarkt, maar daar bovendien zeer veel heeft toe te voegen. Het vroegtijdig afscheid nemen van de ervaren generaties leidt namelijk tot het creëren van 'kennisafval', wat een catastrofe kan zijn voor het bedrijfsleven en de Nederlandse economie. ' (Bron: P&O actueel)
Ondanks dit recent onderzoek blijkt de praktijk weerbarstig. Veel 50+ sollicitanten geven aan moeizaam aan werk te komen. De overheid heeft, ondanks bovenstaande feiten, een aantal regelingen voor het in dienst nemen en houden van oudere werknemers.
- U neemt in 2010 een uitkeringsgerechtigde in dienst die 50 jaar of ouder is. Dan kunt u gedurende 3 jaar een premiekorting van max. € 6.500,- toepassen. Voor deze premiekorting maakt het niet uit of er een tijdelijk of een vast contract is. En ook de omvang van de uitkering die de werknemer had voordat hij bij u in dienst kwam, is niet van belang: het mag ook een gedeeltelijke uitkering zijn. Wilt u de premiekorting in dienst nemen oudere werknemers toepassen, dan moet u wel kunnen bewijzen dat de werknemer voor indiensttreding een werkloosheidsuitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering, nabestaandenuitkering, inkomensondersteuning of bijstandsuitkering kreeg. Uw werknemer, of u wanneer u gemachtigd bent door uw werknemer, kan een verklaring bij zijn uitkerende instantie aanvragen waarin staat dat hij recht had op een uitkering voor hij bij u in dienst trad. Bewaar deze verklaring bij uw loonadministratie.
- Hebt u in 2010 een werknemer in dienst die 62 jaar of ouder is? Dan hebt u bij een dienstverband van ten minste 36 uur per week recht op een premiekorting van maximaal € 2.750 per jaar. U kunt deze premiekorting in dienst hebben oudere werknemers toepassen zolang de dienstbetrekking bestaat, maar uiterlijk totdat de werknemer 65 jaar wordt.
- Een werknemer van 65 jaar en ouder is vanaf de 1e dag dat hij 65 jaar is geworden, niet (meer) verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Vanaf de 1e dag van de kalendermaand waarin hij 65 jaar wordt, hoeft u geen premies werknemersverzekeringen meer te betalen. Ook hoeft deze werknemer dan geen premie AOW meer te betalen. Voor de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen maakt u gebruik van de kolom ‘65 jaar en ouder’ van de loonbelastingtabel. (Bron: www.belastingdienst.nl)
Ik wens u en uw naasten een fijne vakantie en een mooie zomer.
- Login om te reageren